2012. december 14., péntek

Értékelés (Gál, Szabó)


Mezei Vill FC - Szeged 3-2


Értékelés(Szécsi Barna)


Értékelés (Jávor István)


Mezei Vill FC - Cső-Montage 6-4


Magyar - Székely (Lódi Tamás)


Magyar - Székely (Jakab Zoltán)


Aki kérdez: Brumi, aki válaszol: José

Brumár "Brumi" László kérdéseire felel Turzó József


- Az MVFC-nél már majd' másfél éve felelsz a szakmai munkáért. Hol jársz megítélésed szerint azon az úton, amit a csapatnál elterveztél és elkezdtél?
Nagyon nehéz megválaszolni ezt a kérdést, mert, ahogy fejlődik a csapat, úgy tapasztalok új dolgokat én is, és azt is remélem, hogy a tudásom is több lett, mint mikor elkezdtük a munkát. Minden nap van valami, amit meg kell tanulnunk vagy a régit átismételnünk. Lényeg az, hogy a csapat fejlődése folyamatos legyen, bár azt is megtanultam, hogy ez a fejlődés nem lineáris, vannak néha hullámvölgyeink. Fontos, hogy a játékosok tudatosan cselekedjenek minden pillanatban, és kilépjünk a boldog tudatlanság korszakából.

- Először tekintsünk kicsit vissza az első félévre, ami a Magyar Kupa elnyerésével sikeres szakasznak mondható. Hogyan értékeled 2012 első hat hónapját?
Ha valaki azt mondja, hogy megnyerjük a Magyar Kupa sorozatot és másodikak leszünk a bajnokságban, talán előre aláírom. De voltak mélypontok is útközben: sok olyan vereségbe szaladtunk bele, ami nem volt kalkulálható és a bajnokság végére nem tudtunk méltó partnerei lenni a Győrnek. Ez sok olyan tényezőnek volt köszönhető, amit talán nagyobb tapasztalattal jobban tudtam volna kezelni, de mindenképp jó iskola volt ez az év mind nekem mind a csapatnak.

- Aztán nyáron jelentős változások történtek a csapatnál, a célok azonban nem nagyon változtak, változhattak. Hogyan indultatok neki a felkészülésnek, és aztán a bajnoki szezonnak?
Igen, elég sok változás történt a csapatnál, aminek nagy része az előbb említett előző év tapasztalataiból fakadt, a másik része pedig kényszerűségből. A célunk az volt, hogy egy becsvágytól égő, motivált csapatot építsünk, ami hasonlít a régi idők Mezei-Villjére, de sokkal tudatosabb futsalt játszik. Próbáltunk a környékben keresni fiatal, tehetséges, MAGYAR játékosokat, akiknek a személyisége beleillik a Mezei futsal család életébe. Így építettük fel a keretet, és ugyanazzal az elánnal vágtunk bele a felkészülésbe, mint egy évvel ezelőtt, bár tudtuk, hogy nem lehetnek olyan vérmes reményeink, mint az elmúlt években, de mindennapjainkban a maximumra törekedett mindenki.

- Az őszi szezon döcögősen indult, de végül belelendült a gárda, bár a győzelmek után is többször voltál elégedetlen a teljesítménnyel. Mi lehet ennek az eredményes, ám hektikus játéknak az oka?
Nem számítottam ilyen rossz rajtra. Én is megálltam, és önértékelést tartottam, de most a fiúk húztak ki a gödörből engem, mert láttam, hogy egy pillanatig se adták fel. Elégedetlenségemet mindig az szüli, hogy a tökéletesre törekszem, valamint tisztában vagyok a játékosok képességeivel és tanult tudásával, és így tőlük is mindig a maximumot várom el. Remélem a másik oldal is erre törekszik, és egyre többször fogjuk súrolni a maximumunk határát, mert csak így érhetjük el céljainkat. Minden nap minden percében a legjobbat kell kihozni magunkból, mert nem csak a nap másfél órájában, az edzés idejében vagyunk futsal játékosok.

- Fiatal tréner vagy, ám már van tapasztalatod ebben a szakmában. Edzői szempontból hogyan lehetne Magyarországon előbbre lépni?
Nagyon fontos lenne edzőképzésünk újbóli beindítása, neves, sok tapasztalatot szerző magyar edzők irányításával. Valamint úgynevezett "Clinic"-eket tartani, mert azt hiszem ilyen még soha nem volt, hogy a világ legnagyobb futsal hagyományú országából két edző is itt dolgozzon kis hazánkban. Azt hiszem az önképzésen túl nagyon fontos, hogy a futsal lényeges, már ismert részeibe más vezessen be minket, mert azzal nagyon sokat léphetnénk mi, edzők és a sportág is előre.

- Ebben az évben volt egy Európa-bajnokság és egy világbajnokság. Követted-e az eseményeket? Ha igen, milyen tapasztalatokat tudtál leszűrni az ott látottakból? Merre tart a világ a futsal szemüvegén keresztül nézve?
Igen próbáltam minden meccset követni. Nyilvánvaló volt, hogy a játékosok tökéletes fizikai állapotban vannak minden szinten, amivel meg tudják alapozni tökéletes, készség szintű taktikai tudásuk érvényesítését, amelyet szinte mindig tökéletesen hajtanak végre. De fontos volt az is, hogy még ilyen szinten is vannak a mezőnyből kiemelkedő képességű játékosok, akik köré taktikai elemeket építenek fel.

- Visszatérve a bajnoksághoz, sűrű a program a téli szünet után is. Mi a menetrend? Mikor láttok neki újra a munkának?
Január másodikán már munkába állunk, de két ünnep között sem állunk le, mert részt veszünk a nagyhírű debreceni Real Team nevű teremtornán, ami nagyon jó "kiegészítésnek" ígérkezik a felkészülésünkbe.

- Tervben van-e, lesz-e valamilyen változás a keretben?
Mindenképpen szeretnék egy, környékbeli fiatal játékost igazolni, mert az őszt kilenc mezőnyjátékossal dolgoztuk végig, ami igen kevésnek bizonyult.

-Milyen gondolatokkal, célokkal vágtok neki a tavaszi szezonnak?
Mindenképp van egy reális, teljesíthető célunk, ami azt jelenti, hogy szeretnék megőrizni a pozíciónkat, de az nem lesz könnyű, mert nagyon sok, hozzánk hasonló képességű csapat szeretne minket megakadályozni. És van egy álom kategóriás cél is, szeretnénk a lépést tartani a Győrrel, ami szinte lehetetlen, hiszen az ETO kiemelkedik a mezőnyből minden téren.

Magyar - Székely (Frank Tamás)


Magyar-Székely 1-2


2012. december 13., csütörtök

Győzelem az UTC elleni rangadón

A Mezei-Vill futsalosai tegnap a rivális szegedieket fogadták és izgalmas mérkőzésen begyűjtötték az újabb három pontot.

Igazi, vérbeli rangadót láthattak a szerdán este a havas, jeges utak ellenére a Morotvára kilátogató sportrajongók.
A meccs hazai szemmel nézve kifogástalanul indult, Nagy alig harminc másodperc eltelte után máris vezetést szerzett az MVFC-nek. A Berettyóújfalu játékosa közvetlen közelről vette be Tombácz kapuját és érdemeiből mit sem von le, hogy ehhez a vendégek hathatós asszisztálása is szükségeltetett. A folytatásban érezhető volt, hogy a bordómezesek komolyan készültek a szegediekből, egyre-másra alakították ki a helyzeteket, ám azok sorra kimaradtak. Ahogy az ilyenkor már törvényszerűen lenni szokott, a kihagyott ziccerek megbosszulták magukat, a Brinszky-csapat előbb egy kontrából (1-1), majd egy kapu előtt keresztbe lőtt labdából (1-2) megszerzett gólokkal megfordították az eredményt és a félidőre már egygólos vendégvezetés mellett vonulhattak a csapatok.
 
A második játékrészben nem változott sokat a játék képe. Az MVFC továbbra is irányított, sorra adódtak Turzó-gárda előtt a lehetőségek, a helyzetek értékesítése azonban változatlanul csekély százalékkal működött. Az idő elteltével egyre inkább nyilvánvalóbbá vált, hogy ezen a találkozón szoros eredmény fog születni, a győzelemhez pedig Fortunára is szükség lehet. Ez utóbbi hamar beigazolódott, mikor Gál megpattanó lövése az addig remekül teljesítő Tombácz lábai között gurult a kapuba (2-2). Néhány perccel a lefújás előtt Lovas távolról eleresztett bombája pedig végleg megpecsételte a szegediek sorsát (2-3).
 
A Mezei-Vill FC a kihagyott ziccerek, rossz indítások és az eladott, elpasszolt labdák ellenére a bemutatott helyenként ötletes, taktikus játéka alapján megérdemelten győzte le az UTC gárdáját.  
Turzó József (MVFC): Idegesen futsaloztunk, gyakran elfutottunk a labda elől. Jobbára mi birtokoltuk a labdát, a helyzeteket is kidolgoztuk ugyan, de azokat rendre kihagytuk, ellenben két gól ajándékoztunk az ellenfelünknek. Ezen a szinten nem lenne szabad ilyen találatokat kapni. A játékosaimon meglátszik, hogy van, akinek ez volt decemberben a nyolcadik mérkőzése.
Brinszky Adrián (Szeged): Gratulálok a Berettyóújfalunak a győzelemhez. Izgalmas mérkőzést játszottunk, a végét fizikálisan nem bírtuk, míg a hazaiaknak szerencséjük is volt. A vereség ellenére minden elismerésem a csapatomnak.

Írta: Molnár Ákos 

Mezei-Vill- Szeged 3-2

Mezei-Vill FC – UTC Futsal Team Szeged 3-2 (1-2)

Berettyóújfalu, 2012.12.12. Pálfi István Rendezvénycsarnok, 150 néző- Vezette: Varga L., L. Tóth L., Veres J.

MVFC: Pallai – Trencsényi, Szécsi, Rábl, Nagy Csere: Szabó, Lovas, Gál, Siska, Kiss, Tihanyi, Mezei
Edző: Turzó József

Újszeged: Tombácz – Trucz, Koncz, Tóth, Hernády Csere: Béry, Puskás, Fülöp, Dürgő, Hegyesi, Juhász
Edző: Brinszky Adrián

Gólok: Nagy (1’), Gál (24’), Lovas (36’) ill. Hegyesi (6’), Trucz (18’)

2012. december 9., vasárnap

December első hetében történt


Nem sikerült a pontszerzés a Turzó-csapatnak.
Gödöllői Bikák – MVFC – Berettyóújfalu 3-2 (2-2)
Gödöllő, 2012.12.03. Vezette: Solymosi, Kovács, Antal

Gödöllői Bikák: Hegedűs Ferenc - Ughy Márk, Szente Tamás, Jenei Ottó, Vidák Balázs
Csere: Ács Gábor, André Béla, Frank Péter, Veres Gergely, Füzy Zsolt, Nagy Roland, Fehér Krisztián
Edző: Szente Tamás

MVFC – Berettyóújfalu: Pallai Gábor - Trencsényi János, Lovas Norbert, Rábl János, Nagy István
Csere: Szabó Péter, Szécsi Barna, Gál István, Siska Gergő, Kiss Attila, Tihanyi Csaba, Mezei Dávid
Edző: Turzó József
Gólszerzők: Vidák Balázs (1’), Füzy Zsolt (4’), Veres Gergely (33’) Ill. Szabó Péter (12’), Rábl János (14’)
Turzó József (MVFC): Sajnos nagyon tompák voltunk, válogatottjaink egy sebességi fokozattal lassabban játszottak a kelleténél és a többiek sem tudták átlendíteni a csapatot a holtpontokon. A lassú, körülményes játék alázat hiánnyal párosult, így a végeredmény nem alakulhatott másképpen. Megvoltak a lehetőségeink elől és hátul is, de az említett körülmények miatt elől rossz döntéseket hoztunk, míg hátul nem voltunk megfelelően agresszívek. Megérdemeltük a vereséget. Ennél bizony több kell...
Kupa továbbjutás
Békéscsaba – MVFC – Berettyóújfalu 3-8

Fordulatos mérkőzésen nyert a Mezei Vill
Bár a második félidő elején vert helyzetből fordított, a végén mégis pont nélkül maradt a Cső-Montage.
Talán a hideg téli időjárás okozta, de a szokásosnál kevesebben látogattak ki az MVFC-Berettyóújfalu péntek esti hazai bajnokijára. Azok, akik mégis megtették, egy fordulatos, eseménydús meccset láthattak, helyenként szép gólokkal tarkítva.
 A meccs majdhogy nem úgy indult, ahogy az Berettyóújfaluban mostanában lenni szokott: a vendégek vezetésével. A Cső-Montage azonban hiába talált a harmadik percben a kapuba, a játékvezető a találatot kezezés miatt nem adta meg. A Mezei mezőnyfölénye a 9. percben érett góllá, csakhogy a Szécsi révén megszerzett hazai vezetést (1-0) Simon Zsolt másodperceken belül egalizálta (1-1). A bordómezes mezeisek szinte a középkezdés után rögtön visszavehették volna az előnyt, de Lovas kihagyta az előtte adódó ziccert. Másfél perc múlva viszont már nem volt szerencséje a vendégeknek, mert Rábl már nem kegyelmezett. (2-1). Az újabb vezetés sem tartott sokáig, ezúttal Takács egyenlített a 16. percben (2-2).  Még mindig nem volt vége a gólgyártásnak, a félidő lefújása előtti minutumban újra Rábl volt eredményes (3-2).
A második játékrész villámgyors vendéggólokkal és az eredmény megfordításával kezdődött. Aki a szünetben a büfében ragadt, az könnyen lemaradhatott két Simon gólról, előbb Simon Zsolt (3-3), majd Simon Ádám vette be Pallai kapuját (3-4). Hogy a hazai szurkolóknak ne kelljen mégis tartani a vereségtől, arról Nagy István a 24. percben gondoskodott (4-4). Három percre rá Trencsényi büntetőből megszerezte a Mezeinek a vezetést (5-4). A végeredményt a Nagy István állította be a félidő derekán (6-4).
MVFC - Berettyóújfalu – Cső-Montage 6-4 (3-2)
Berettyóújfalu, Pálfi István Rendezvénycsarnok, 200 néző. Vezette: Kömpf, Kovács P., Baghy

MVFC:  Pallai – Trencsényi, Lovas, Rábl, Nagy Cserék: Szabó, Szécsi, Gál, Siska, Kiss, Tihanyi, Mezei
Edző: Turzó József
Cső-Montage: Wimmer – Póta, Simon Zs., Simon Á., Szalay Cserék: Mezőfalvi, Magyar, Takács, Dobos, Klacsák, Breuer, Madarász
Edző: Jávor István
Gólok: Szécsi (9’), Rábl (11’ és 18’), Nagy (23’ és 27’) Trencsényi (26’) ill. Simon Zs. (9’ és 21’) Takács (15’), Simon Á. (21’)
 Turzó József (MVFC): Nem játszottunk jól, fáradtan tompán futsaloztunk. De nem akarom teljesen a fiúk nyakába varrni a gyengébb teljesítményt, tudom, hogy milyen nehéz játszani a hatosra beálló, onnan kontrázó csapatok ellen. Győztünk és ez a lényeg. Szerdán egy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk, a Szeged elleni meccs az év hazai találkozója lehet. Tavalyi kijelentésem, mely szerint a győriek után a szegedieknek van a legjobb játékosállományuk ez évre még inkább érvényes, az ezüstéremért folytatott harcunkban őket tartom a legnagyobb riválisunknak.
 Jávor István (Cső-Montage): Több volt ebben a mérkőzésben, akár nyerhettünk is volna, nekünk pontosan ilyen bravúrgyőzelmekre lenne szükségünk. Ha a múlthéten a Rubeola ellen hasonló akarással játszunk, akkor biztos, hogy nem kapunk ki. Bár megfogadtam, hogy a játékvezetőkkel nem foglakozom, úgy gondolom, a Mezei-Vill ellen nem biztosítottak azonos feltételeket, ami az egyik oldalon büntetőt ért, az a másik oldalon is az kellett volna legyen.
Írta: Molnár Ákos