2012. december 22., szombat

Hét idei meccséből négyet nyert meg a futsalválogatott

Az mlsz.hu évértékelő sorozatában válogatottjaink idei teljesítményét veszi nagyító alá, ezúttal a futsaválogatottakét. A férfi futsalcsapatt a tavalyi 21 mérkőzés után idén hét hivatalos nemzetek közti meccset játszott, és pozitív mérleggel zárta az évet.
A férfi futsalosok idei legfontosabb megmérettetése a világbajnoki selejtező áprilisi rájátszása volt. A csapat decemberben az oroszok mögött a második helyet megszerezve jutott tovább vb-selejtező csoportjából, és a mieinknél magasabban jegyzett, de nem verhetetlennek tartott Szerbia ellen próbálhatta meg kiharcolni a világbajnoki részvételt. A vb-részvételről döntő párharcra a norvégok elleni két győzelemmel hangolt a csapat, majd március 25-én Gyöngyösön fogadta a szerbeket.

A telt ház előtt rendezett összecsapáson mintaszerű védekezést mutatott be a csapat, a szerbek a meccs nagy részében alig jelentettek veszélyt a kapunkra, miközben a magyar válogatott több ziccert is elhibázott, és végül Lovas Norbert 35. percben szerzett góljával 1-0-ra győzött.

- Ez volt az a mérkőzés, amire igazán büszkék lehettünk idén. Úgy léptünk pályára, hogy nincs semmi vesztenivalónk, Fegyelmezetten, koncentráltan játszottunk, a helyzetek alapján nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna. A győzelem után elhittük, hogy lehet esélyünk a vb-részvételre, és úgy utazhattunk el Szerbiába, hogy igazi tétje volt a találkozónak - elevenítette fel a tavaszi sikert Frank Tamás.

A visszavágó sajnos nem úgy alakult, ahogy azt eltervezték a játékosok. Az első percekben több nagy lehetőséget is elpuskázott a csapat, a hazaiak első gólja után azonban egyoldalúvá vált a meccs, szünetben már négy gól volt a hátrány, és végül 6-1-re kaptunk ki.

- Úgy éreztem, a csapatból többen megijedtek a lehetőségtől, a legrutinosabb játékosok is meglepő hibákat követtek el. Az elején három ziccerünk volt, ha azokból egyet értékesítünk, a szerbek már valóban elkezdhettek volna idegeskedni. Ehelyett mi kaptunk gólt, a hazaiak megnyugodtak és simán nyertek. Nem az volt a baj, hogy kiestünk, inkább az fájt, hogy ennyire fölényes volt a szerb győzelem - idézte fel a mérkőzést Frank Tamás.

A vb-selejtező után fél év kihagyás következett, majd a nyár végén, a Visegrádi Négyek Tornáján jött ismét össze a keret. A Rába ETO játékosai ezen a viadalon nem vehettek részt, mert már az UEFA Futsal Cup küzdelmeire készültek, ezért Frank Tamás az év elején egy összetartás erejéig összeálló B-keretből hívott meg játékosokat. A lengyelek ellen így is sikerült nyerni, a cseh és a szlovák csapat azonban túlzottan nagy falat volt a kulcsembereket nélkülöző együttesnek. Az évet a székely válogatott elleni két nemhivatalos mérkőzés zárta, egy sima győzelem után egy váratlan vereség volt a mérleg.

Négy játékos lépett pályára mind a hét hivatalos mérkőzésen, Lovas Norbert, Trencsényi János, Rábl János és Németh Péter. A válogatott házi gólkirálya Rábl János lett négy találattal, megelőzve a háromgólos Lovas Norbertet. 
 
 - Nem könnyű értékelni az idei évet, mert kevés mérkőzést játszottunk, és minden összetartásról hiányoztak kulcsjátékosok. A berettyói sor egységesen teljesített, azt hozta a meccseken, amit vártam a játékosoktól. Rajtuk kívül Dróth Zoltánt lehet kiemelni, ő sokat fejlődött, és meghatározó játékosa lehet a csapatnak a jövőben. Az idén kipróbált fiataloknak még sokat kell edződniük, hogy nemzetközi szinten is megállják a helyüket - fogalmazott Frank Tamás.

2013 tavaszán Európa-bajnoki selejtezőt játszik a csapat, az olaszországi minitornán a toronymagas esélyes házigazdák mellett a finn, valamint egy előselejtezőből érkező gárda lesz az ellenfél (várhatóan a francia, montenegrói, granadai trió egyik tagja).

- Az olaszok kiemelkednek a mezőnyből, az ő első helyük valószínűnek látszik. A finnek hozzánk hasonló játékerőt képviselnek, fizikálisan erősek, taktikailag és technikailag azonban előrébb járunk náluk. Akárki lesz a harmadik ellenfél, jó játékerőt képvisel, ezért nagy harc lesz a pótselejtezőt érő második helyért - mondta a sorsolásról a szövetségi edző.

Frank Tamás hozzátette: az év legnagyobb futsalsikere nem a válogatotthoz fűződik, sokkal inkább annak lehet örülni, hogy kibővültek a hazai utánpótlás-bajnokságok beindulása, immár U11-es U13-as csapatok is versenyeznek bajnoki rendszerben. Azok a fiatalok, akik már ilyen korban elsajátítják a futsal alapjait, néhány év múlva nagy értékei lehetnek a sportágnak.

- A környező országokban, Szerbiában, Lengyelországban, Szlovákiában sehol sem rendeznek bajnokságot ezeknek a korosztályoknak, ez nagy előny lehet számunkra hosszabb távon. Futsalban most sem állunk rosszul Európában, de minőségben még javulhatunk, és éppen a fiatalok képzése lehet a kulcs ehhez - így Frank Tamás.
A magyar válogatott 2012-es hivatalos mérkőzései:

Magyarország-Norvégia 4-1
Magyar gólszerzők: Dróth, Rábl, Lovas, Dávid

Magyarország-Norvégia 4-3
Magyar gólszerzők: Rábl, Németh, Lovas, Gyurcsányi

Magyarország-Szerbia 1-0
Magyar gólszerző: Lovas

Szerbia-Magyarország 6-1
Magyar gólszerző: Lódi

Magyarország-Lengyelország 5-3
Magyar gólszerzők: Szécsi 2, Trencsényi 2, Rábl

Magyarország-Csehország 1-5
Magyar gólszerző: Rábl

Szlovákia-Magyarország 1-4
Magyar gólszerző: Sivák

forrás:mlsz.hu