2014. május 27., kedd

„Leírhatatlan érzés volt”



Igazi csapatmunka eredményeként nyerték meg a bajnokságot az újfaluiak Fotók: Matey István
Igazi csapatmunka eredményeként nyerték meg a bajnokságot az újfaluiak Fotók: Matey István

A Mezei-Vill vezetőedzője, Turzó József úgy érzi, élete egyik csúcspontja a bajnoki cím.

Futsal. Csodát tett az MVFC-Berettyóújfalu: megtörve a Rába ETO négy éve tartó egyeduralmát, 2014-ben újra a Mezei-Vill szerezte meg az élvonalbeli futsalbajnokság első helyét.
Ahogyan azt már megszokhattuk, az idei bajnoki döntőbe is a Győr és az Újfalu került be. Előzetesen sokan egyből aranyérmesnek kiáltották ki a többek között magyar válogatottakkal, spanyol és brazil klasszisokkal teletűzdelt Rába-parti egyletet, már csak azért is, mert a 2013/14-es pontvadászatban kétszer is legyőzték a győriek a hajdúságiakat, illetve a Magyar Kupában is a zöld-fehérek győzedelmeskedtek Trencsényiékkel szemben.
A Berettyóújfalu azonban minden várakozásra rácáfolt, hiszen 3–1-es összesítéssel megnyerte a finálét. Már az is megdöbbentette a honi futsalos társadalmat, hogy Turzó József tanítványai egy 6–4-es sikerrel nyitották a párharcot, ráadásul Győrben. De hogy a versenyfutás második ütközetén is Rábl Jánosék nyertek, az már sokaknál kiverte a biztosítékot. 2–0 után sikerült szépítenie a dunántúliaknak, ám egyenlíteni már nem tudtak, a negyedik csata alkalmával bajnokavatás következett, az MVFC 2008 és 2009 után fennállása harmadik aranyérmét ünnepelhette.

Trénerként is a csúcson

– Leírhatatlan érzés volt, mikor lefújták a meccset pénteken este, és hivatalossá vált, megnyertük a döntőt – életem egyik csúcspontja ez a siker. A negyedik derbi is hasonlóan alakult, mint az első három, ellenfelünk fölényben futsalozott, de ezúttal is extra teljesítményekkel rukkoltunk elő, illetve alázatosan játszottunk, aminek meg is lett az eredménye – emlékezett vissza Turzó József, a Mezei-Vill vezetőedzője, aki szerint jót tett nekik az elődöntőben kapott pofon.
– Nehezen jutottunk túl a Veszprémen, ez jókor jött, észhez térített minket. Óriási csapategységről tettünk tanúbizonyságot, illetve az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a szerencse is mellénk állt. 2008-ban még játékosként átéltem, milyen megnyerni ezt a sorozatot, trénerként sem sokkal másabb érzés. Annyi a különbség, hogy így kevesebb ideig tartott az ünneplés, inkább már a jövőt tervezgetem. A játékosaink, és én is kaptunk ajánlatokat, majd kiderül, ki hogyan dönt – mondta sejtelmesen a mester, majd elárulta, a csapat tagjai nem csupán a pályán tettek ki magukért, hanem az éjszakában, a mulatozás alkalmával is.
Az újfalui futsalosok számára egyébként a pénteki mérkőzéssel véget ért az idény, az edzéseknek vége, még lesz egy találkozó a keret számára, ám utána következik a jól megérdemelt szabadság.  

Forrás: HBN–SZADÓ
A siker kovácsa, levegőben a Mezei-Vill vezetőedzője, Turzó József

2014. május 26., hétfő

Győzelem után

Turzó József - A győztes hadvezér!

„Olyan küzdőszellemről tettünk tanúbizonyságot, amit csak ritkán él, és tesz meg egy csapat."



Néhány nap elteltével is még mindig a Mezei-Vill csodájáról beszél a honi futsal társadalom. Egybehangzó vélemény, hogy a fegyelmezettség a szív, és az alázat diadala volt, és hogy egy igazi csapatként érték el a bajnoki címet. Igen ám, de azt a csapatot össze is kellett valakinek raknia. Kellett hozzá egy szakvezető, aki a helyes irányba tereli az együttest és megfelelő szakmai munkával megalapozza, hogy egyáltalán fel tudják venni a versenyt a Győrrel. Aki nem tudná, Turzó Józsefről van szó, a Mezei mesteréről, akit két nappal a finálé után kérdeztünk, hogyan látja a történteket.
Futsal-Hungary: - Első gondolatok így a bajnoki cím után?
Turzó József: - Nagyon büszke vagyok a csapatomra, óriásit teljesített! De mindenekelőtt szeretném megköszönni a feleségemnek, hogy a munkamániám ellenére kitartott és kitart mellettem. Számomra ez a pályafutásom csúcspontja, még egyszer köszönöm, hogy mindvégig mellettem volt.
 FH: - Hogyan láttad ezt a meccset, illetve a döntőt összességében? 
Ez a mérkőzés is ugyanolyan nehéz volt, mint a többi. Talán most is meggyőzőbb volt a Győr, de olyan küzdőszellemről tettünk tanúbizonyságot, amit csak ritkán él meg és tesz meg egy csapat. Ezt most négyszer is megtettük. Minden egyes fordulópontból jól jöttünk ki, talán azért mert rengeteget dolgoztunk ezért, és nem csak a mérkőzéseken, és nem csak ebben az évben.
FH: - Hogyan láttad a döntő előtt az esélyeket, és szerinted minek köszönhető összességében a siker?- Nagyon kevés esélyünk volt, ez volt a realitás. Mióta itt vagyok, most nem tudtuk év közben egyszer sem legyőzni a Győrt. Valamint nagyon hosszú év van mögöttünk. Számomra ez volt a legnehezebb év, hiszen rengeteg játékosom szerepelt a válogatottakban, és nem mindig sikerült a terhelés-pihenési arány tökéletes összehangolása. A Veszprém ellen sem a legjobb játékunkat mutattuk. Lehet, hogy ez a pofon is jókor jött, és talán emiatt kevesebb ellenállásra számítottak tőlünk.
FH: - Mit gondolsz? Ki szabad emelni egy - egy játékost ilyen sikernél vagy inkább csak a csapatról szabad beszélni?
- Mindenképp a csapatnak köszönhető a siker. Voltak jobb teljesítmények, hiszen a keretben sem mindenki azonos képességű. Lényeg az volt, hogy mindenki csak a saját maximumát tegye hozzá. Ez talán ezen a negyedik mérkőzésen sikerült a legjobban, pedig már nagyon sok maródink volt, de sikerült minden energiánkat önmagunkra és a mérkőzésre összpontosítani, és ez nagyon lényegesnek bizonyult.
FH: - Mennyiben változott meg az esélyek megítélése a bajnoki cím szemponzjából, miután 2-0-ra vezettetek?- Próbáltuk kizárni a harmadik mérkőzésen, de nem tudtuk. Minden forrásból ez zúdult ránk. Emiatt fontos volt, hogy a negyedik mérkőzés előtt már beszéljünk róla. Ha megakartuk valósítani az álmunkat, maximum kellett, és ez a mi részünkről sikerült is.

FH: - Miután megnyertétek a bajnoki címet, nagyon visszafogottan ünnepeltél? Ilyen típus vagy, vagy  esetleg még nem tudatosult benned, mekkora sikert étretek el?
- Az első évben, a kupagyőzelem is így sikerült. Lehet, hogy ilyen vagyok. Úgy gondolom, ilyenkor az ünneplésből a fiúknak kell főszerepet vállalni. És ebben is igen jól vizsgáztak. Számomra a vezetőség és a szakma elismerése a legfontosabb. A nézők szeretetével a játékosoknak kell találkozniuk.
FH: - Van már terv a jövő évre, vagy az még messze van?- Még nem tudni semmit, hiszen a jelenlegi helyzet is hirtelen jött számunkra. Gondolom lassan az Elnök Úr is megismerteti velünk a terveit. És persze ilyenkor sok valós és valótlan megkeresés is történik. Tehát egy-két hét kell, hogy mindenki tisztán lásson.

 forrás: futsal-hungary.hu

Döntő 4.mérkőzés MVFC - Győr 4-2